selamat datang ke teratak ziera :D kalau suka boleh follow, kalau tak suka boleh blah. peace, no war ~ ^_^

Friday, 14 December 2012

SAMSUNG GALAXY CAMERA ! O_O

 jumpa lagi kita ! ;) almklumlaa, rajin lak aku update blog minggu nih. hee ~ mohon jgn nyampah k :D 

aku nak beli ohh camera nih. hahaha leh percaya ke ? mana kau nk cekau duit ziraa oiitt. hahaha. :p hm, act nak cerita pasal camera nih. gilahh lahh. samsung memang selalu wat perubahan kot. kerlass kau samsung. haha. satu2 si samsung ni keluarkan. and now, dy keluar kan camera touch kot. function dh mcm handphone dah. leh touch2 uolls ~ mcm2 lahh. nak tengok tak camera nya mcm mne ? let's check it out ! 
.
.
.
.
.
.



tengok2. gempak x ? huhuuu. macam2 warna ade kot. em, nak diceritakan function dy memang tak tercerita la kan. hahaha. so. click lah sini ---- > samsung galaxy camera o_o
 more info ade kat sini. subhanallah ! mesti korang seakan teruja function dy . :D 

okay lah, nak tido sudaa. esok klas pagi kot. tata titi titu :) thanks for reading. muah muah muah :* hahaha

assalamualaikum ~ 

#SELAMANYAHARIMAUMALAYA 
*Tetibe je* ehehe :)

Wednesday, 12 December 2012

12.12.12 KENAPAKAH ?

12.12.12 
 tarikh hari ni kan ? waAhh, mesti semua kecoh2, sibuk2 update kat fb, twitter, blog and segala laman sosial yang adalah. kan2 ? termasuk la aku . hahaha. Ade yg ramai tunang laa, sesuai untuk kapel lah, clash laa, cari pakwe la, mcm2 lah ! tapi.. bagi aku . nothing speacial pon hari nih. hoho. cuma aku hanya mampu berdoa, hari ini lebih baik daripada semalam dan diberkati Allah :) aminn..itu yang lebih penting kan ? ngee ~ 

Act, hari ni banyak yang berlaku . tapi korang tak taw. meh aku bgtaw. haha. :p 
 
firstly ... tgok ayat kat bawah nih 
.
.
.
.
.
.
.
.


hm, tu lahh salah satu kebaikan atau kelebihan tarikh hari ini. jadinya. jgn lupa baca yaasin k malam nih :) banyak maksud yang tersirat . 

 seterusnya, aku nk cerita pasal UKM aku *UKM aku ? sejak bila tah ayah aku ade share ngn UKm nih* hehehe. .ada 3 kejadian berlaku pada hari yang cantik nih. 

first sekali ...


nampak tak bas tu ?? dia langgar pokok. huuhuu. ni bas Rengit yg hari2 aku naik. nak ke fakulti. fakulti jauh kan,jadinya kena laa naik bas. huhuuhuuu. bukan bas RINGGIT taw ! haha./ RENGIT  ! hmm, satu bencana pada hari ni. 

okay , kita g ke bencana seterusnya.... berlaku kat kolej aku sendiri iaitu KOLEJ AMINUDDIN BAKI. kolej tercinta uollss ~ hehehe :D  berlakunya litar pintas dan menyebabkan kebakaran kecil kat K5A aras 3. blok lelaki la tapi.. huhuuu. mangsa yang terkorban adalah SPENDER yang dijemur ditempat tv tuh. hakhakhak. itu lawak ! :D :D tgok gambarnya kat bawah. agak teruk gak laa. 


 habis sofa ngn tv tuh. rentung dibuatnya. huuuhuu.


 kenampakan asap dari sudut atas. teruk kan ? ishh3 >.< 

okay lahh, lastly... ade sedahan pokok tumbang depan pintu gate utama ukm. huhuhuu. yang peliknyaa, bende tu berlaku pada hari yang sama iaitu hari ni lah 12.12.12. 

hm, sama2 lah kita berdoa keselamatan dan kesejahteraan semua :) siap ade orang tweet lagi, ckp UKM universiti paling tak selamat. sobsobsob T.T sedih membacanya. tapi takpelahh. yang pasti kita kena selalu doa supaya xde apa2 ebnda buruk berlaku. kan2 ? aminn/ okay lah, smpai sini. aje. nk solat maghrib dulu, then nak makan. hehe. seterusnya menyiapkan assigment yg berlambak itu ! @__@ 

salam maghrib semua :) Assalamualaikum. thanks 4 reading ! 

Tuesday, 11 December 2012

AKU JADI SEORANG CIKGU =)


Hye awak ! :D jgn lupa jawab salam dulu k. lau tak leh berambus ! hehee. *just kidding* hmm, nak taw tak ? aku dah jadi cikgu !!! :) :) whee ~ ~ ~ ehh3, betul ke ? hehehe. em, act, hri jumaat lepas aku kena  mengajar kat depan. Kiranya mcm presentation but mengajar . Lebih kureng mcm tu laa. paham2 sndiri la k. haha. 

okay, kiranya aku punya presentation ni ibarat projek. setiap orang kena wat dan mengajar didepan. bagi projek aku, aku wat BEG KERTAS SERBAGUNA. nak taw x cara2 nya ? hehehe. comeyl taw ! ;) 
let's check it out ! ;D

bahan2 yang diperlukan: 
*KAD MANILA
*TALI
*BARANG HIASAN
*REBEN
*GUNTING
*PENEBUK LUBANG
*SELLOTEP
langkah pertama

lipat kad manila menjadi dua bahgian yang sama

 langkah kedua



       Tandakan kedua bahagian tepi kad manila dengan ukuran 3 cm.

langkah ketiga

Lipat bahagian yang telah ditanda kedua-dua bahagian

langkah keempat



Bentukkan  segitiga di bawah kedua-dua belah kiri dan kanan 
yang telah dilipat tadi.


langkah kelima



Buat lipatan yang lebih kecil dikedua-dua belah kanan dan 
kiri yang telah dilipat tadi. kemudian sellotepkan.

langkah keenam

bentuknya akan jadi seperti ini

langkah ketujuh

Bentukkan permukaan atas beg anda mengikut kreativiti

langkah kelapan

potong mengikut lakaran yang telah dibuat sebentar tadi dan akan menjadi seperti ini :




akhir sekali 


                      hias mengikut kreativiti masing2 :) jangan lupa tebuk                
                      dan masukkan benang k . 

see ?? senang kan ? hehehe. comey tak ?? bende ni lah aku ajar kat dlm kelas ritu, hkhkhkhk. alhmdulillah, classmate pon turut pandai berlakon. haha. maka menjadi la sesi pembelajaran aku hari jumaat tu. :D ok lah, ngantok sudaa ~ selamat mencuba guys ! ;)              assalamualaikum 








Sunday, 2 December 2012

ISTANBUL AKU DATANG !!! ^_^



Hye aweks2 cun , lelaki2 kacak !!! :D  bertemu kembali kita ~ hehehe. hm, mesti sekarang semua orang nga tgok bola MALAYSIA vs INDON kan ?? tapi aku dok busy menaip entry. kah3. A.A.K ?? hohohoo. Anyway, GO GO HARIMAU MALAYA !! <3 malaysia pasti menang !! heee. okay back to topic ! 
hmm, ISTANBUL AKU DATANG  !!!!!  hahaha. tetbe jew kau maria ~ ehh, apakah ?? maap laa merapu sikit. hewhewhew.  hmm, aku nak g istanbul wooii. percaya jgn tak percaya . kih3. manyak dah duit kau nak g sana ziera ??? hahahaha. act, mmg x cukup la kan nk g ke sana. dalam mimpi pon belum tentu. huuu. but, InsyaAllah, one day soon ~ :D 

okay2, mesti korang dah taw kan cerita ape nih ? ala , lakonan LISA ngan TOMOK tuh. or mesti ade yg korang dh tgok kat wayang pon. kan kan kan ?? hmm, tak macam aku . baru je dpt tgok semalam, ade mmbe dh download. aku ape lagi cepat2 lah rembat.hahaha.sedih kan sebab baru dapat tengok. sobsobsob T.T biasalahh, ajak mmbe tgok kat cinema, jgn harap ! dorg kate bosan tgok cite melayu. kemoonn lhh, best kott !! hahaha <3<3 mula2, si azad ngan diyan nih sangat lah romantik. nak tengok ?? sweet kot ! 


time nih, tomok ngah pujuk lisa uollsss. how sweet nya !! <3

nak  disambung cerita, best gila vaaavii cerita ini tahu ???hahaha, rugi spe tak tgok wooii. hohoo. *mohon tengok* ^_^ hmm, ape yg bestnya nih. ?? um,  bagi aku best, romantik, jahat, semuanya lahh !! hahahaha. dlm cerita nih, LISA sangat lah comel, gila2 comel tahap vaviii la baqhang. #OVER# and her boyfriend is TOMOK SHAH INDRAWAN. emm, lisa (DIYAN) tersangatlah sayang si tomok nih a.k.a AZAD ( in movie)  azad nih study medic kat istanbul selama 6 tahun, but lisa nih nak sgt kahwin ngn si azad nih. jadinya dia pon wt la pelbagai planning untuk menjadikan azad propose dia kahwin. but macam2 halangan timbul. kesian lisa. apa halangan2nya ?? hmm, tgok lah sendiri okay ! hahaha :p 

dalam cerita ni gak, timbul watak BETO KUSYAIRY . kenal tak ?? ala,,,,, dia ni lahhhh..


handsome kan ? hehehe. *i'm falling in love with him * ;)

kenapa aku jatuh cinta ngan dia nihh ?? coz dia nih pon sangat lah romantik lahh. nampak keSWEETan dia kat lisa. Act, ade lahh something happens to lisa. and dia kesian kat lisa. ade satu part lisa gaduh ngn someone nih sampai aiskrim tercacak kat atas rambut lisa. hahaha. (lawak kot) :D dahsaattt3 ~ and time tu gak aku jatuh cinta kat beto nih. nak taw dia wt ape ?. hmmmmmm.............

*print screen sendiri taw* hahaha 


ohmaigod,omaigod,omaigod !!!!! this scene are totally menyentuh hati dan perasaan aku. huh !! kalau aku dpt pkwe mcm nih, sgt lah beruntung ziraa oiii. hahaha. *amoiii, gatai nohh* ngee~ kerrllaasss kauu mariaa ! 
dia syampoo kat rambut lisa time tuh, errr~ time tuh lisa sangat kecewa. hmmm, :|  dia sedaya upaya lahh tolong lisa. how proud to have that guys like him ! <3 <3

and finally.......... korang tgok lahh sendiri k :) mesti pening kan aku cite sikit2. kih3 :P kira aku dh bagi hint laa betapa best nya cerita ini. hewhewhew :)) WAJIB tengok tw !! okay lahh, itu jee nk bgtaw. lastly !! 

LOVE BETO KUSYAIRY !!! <3<3 

okay, aku yang belakang itu. kih3  (mohon abaikan kegedikan aku okay ? ) hahahaha
 okay lahh, bye bye. sebelum aku sendiri yang munth hijau baca entry gedikksss aku nih. hahaha :D kbaiii,. assalamualaikum ! jumpa lagi ~ 



Thursday, 29 November 2012

ENTRY ON THE SPOT ! T_T :'(

Salam maghrib semua . jangan lupa jawab slam dulu tau . aku nk straight forward je pasal entry nih. huuu. on the spot entry saat aku taip entry nih, aku baru je lepas nangis, hati ni sayu, terharu lagi :'( ape yg aku nk cerita, aku baru je leps jumpaa family aku tdi. Bukan sebuah kete yg dtg , tapi 2 buah kete.leh bayangkan kan betapa ramainya yg melawat aku maghrib2 gini. 

mula2 mcm ni, aku terkejut gk npe tetbe mk aku mcg ckp nk dtg ptg nih. aku pon sgt sgt lahh pelik. but aku ckp dtg je laa. x kesah,program kolej pas maghrib. lama aku tunggu smpai maghrib but dorg x dtg lagi. mmg dh deperate gle lahh kan. siap lawa2 dh. huuu. tapi, mak aku yg sgt baik, sanggup lakukan untuk aku ape2 je ade planning sndiri.  rupa2 mak aku bwak family maksu aku, mak ngah aku dtg jugak. sebb dorg bru balik dri serdang. ade expo pertanian. that's why laa dorg nk dtg UKM jumpa aku. hahahaha. itu lawak. :D masa mak aku kol ckp jalan sesat  , termasuk jalan bandar baru bangi tuh. aku dh macam bengang jee. rasa mcm nk suh x yah dtg time tuh. nk nangis pon ade. sbb aku dh tunggu lama dh. :'( *memang dh nangis pon*

then, aku pon solat lah maghrib dulu, baru lah mak aku dn mak2 sedara aku smpai. salam2, peluk2. borak2 kejap dorg dh balik. sebb aku kn ade aktviti, xdpt jumpa lama :( aku sedih gleee. time aku peluk mksu aku tuh, lama dy peluk. sbb aku mmg rapat ngn mksu aku. pastuh ktorg dh lama x jmpe, mmg time tuh rasa nk melalak dh :'( :'(  masa borak2 tuh x yah ckp laa kan, adik sedara aku seramai 8 org tuh, kecik kemetot semuanya lagi memekak2, main lari2 turun bukit naik bukit. hahaha. ingat playground ? hoho.

lepas dh habis bprak semua tuh, sesi salam2, nk berpisah dh kn. :'( mmg time tu aku sebak gila. dh bertakung dh kat mata aku. tapi aku cover. sorang2 bagi pesanan. mak aiiiii, rasa mcm ape je time tuhh. macam nk mengis sekuat hati !!!!! :'( :'( dorg ade la bg aku mknn sikit. aku x kesah pon pasal tuh :') jnji dpt jumpa. nmpak x pengorbanan mak aku yg sanggup bawak kesemua tuh melawat aku sebb mksu aku tuh nk balik n.9 hari sbtu ni. takut x sempak jumpa aku. makkk!!! npe mk snggup wt mcm tuh. ???  ;( ;(  ira x taw nk balas mcm mne. 

time mak aku smpai g kat aku tuh, muka mk aku happy sgt, tapi aku taw mk aku penat drive ke UKM nih, walaupon dri Serdang dh dekat dh.  masa dorg nk baliktuh, aku ckp, aku terharu, nak nangis. mak aku ckp jangn lah nangis :') aku tahan je lagii. :') aku kena kuat ! 

tapi bila dorang semua dh msuk kete, and aku pon wt2 happy tata dorang. padahal dh meleleh dh ;'( nasib tempat tuh gelap dorg x nmpak aku nangis :( tetbe mak aku bnti kete kat aku, bukak tingkap cepat2 aku lap air mata aku. KANTOIII !! tapi aku wt mcm xde ape pon berlaku, bila dh ckp2 sikit, kete mk aku pon meninggalkan aku. tapi sebelum tuh mk aku pesn. JANGAN NANGIS !!  nmpak x tuh ? hati seorang ibu ?? dy taw anak dy akan nangis sepanjang perjalanan ke bilik. :'( mmg betul ponn ! huuu, akuu x leh tahan dh. aku ni cepat sensitif. itu lah aku :') 

kesimpulannya, AKU SAYANG MAK AKU !!!!!!!  xde sesipa leh ganti mak aku ngn org lain. dia yg lahir kan aku, jaga aku smpai besar . thanks mak sebab datang tadi.:) ira akan belajar rerajin kat sini ! ira nk mak tgok ira berjaya. :') pegang segulung ijazah. aminnn. 

 k lahh, smpai sini je. mata aku dh bengkak mungkin. hahahah. kbaiii asslamualaikum ! :D thanks 4 reading ~ 

Thursday, 22 November 2012

SUKARELAWAN SUKIPT ! :D

hye awok2 sekalian ! :D kabare ? waras ? haha.  hope sihat2 selalu. hehe. agak lama dah tak update. huuu. busy sesangat. hmm :| ape2 pon, jgn terkejut kalau banyak sgt entry dri saya naik. ngee ~ banyak sgt nk cerita tapi x sempat. jadi, kita leh start sekarang. ngee.

okay, back to topic, SUKARELAWAN SUKIPT ? apa tuh ? hehe. hmm, fyi, SUKIPT ialah sukan institusi pengajian tinggi. kiranya semua IPT2 yg wujud dlm malaysia nih akan ambik bahagian, banyak kan ? 
em, so aku pon banyak laa kenal Uni2 or poli2 or kolej2 yg ade kt malaysia nih. hehehe. dri semua negeri lahh. hmm, best taw jadi sukarelawan nih. walaupon penat but ktorg dapat  ganjaran. nak tahu tak ? hehehe. 

1)elaun rm30 sehari
2)tshirt 2 helai
3) pengalaman
4)LC (2 kredit) 

inilah antara2 yg aku dpt. best taw ! hehe. lagi2 kerja aku jaga markah je :D senang dan tak kena panas dan hujan. ngee ~ alhmdulillah :)) 

oh lupa lak, aku jaga sukan bola tampar pantai. wat kat UKM aku gak. so x yah la g naik bas nk g UPM ke UITM ke, sebab dekat je. hihi. lau ikutkan wt kat pantai, mesti panas gila lahh. ni pon bru kena panas sikit dh belak muka aku. hoho. :D
pemain2 nya hebat ! ada pemain international,wakil malaysia. gila kan ? hebat3 ! kagum aku tgok. #ternganga mulut aku tgok. kah3 :O

pemain lelaki nya handsome2 doe ! tak tipu, lagi ternganga laa aku dibuatnya. hahah. gatai nohh zira :) pemin pompuan lak seksi2 nk mmpus. nasib tak pakai BIKINI. hoho. mmg rezeki lelaki2 la kan. pndang sekali takpe, jgn berkali2 dan lama . hak3. 

okay laa, x nak membebel lagi tgah2 pagi buta nih . nk tunjuk gambar2 aku time jadi sukarelawan nih.
watch out ! ^_^

with national refree. en.zamri :)

me :D

with LIGAT ^_^

pemenang2 perempuan


aya+nina





hadiah dari refree *_*

pemenang2 lelaki :D UKM juara tw ! 

ditemu ramah dgn TV3. siapa nmpak kat berita ? kih3

rakan2 setugas :) 

maka, berakhirlah tugas2 kami :) we have a nice week ! 
banyak pengalaman yg kami dapat . okay laah, ngntok lak. ingat nak smbung lagi next entry. tapi x larat kot. hihihi. jumpa esok ! selamat malam semua. dadaa ~ assalamualaikum <3





Wednesday, 7 November 2012

29 NOVEMBER 2012 ---> 2 DISEMBER 2012


Haahaahaacccccchhhhuuuummm 3x !!! *BERSIN*
hmm, hye awak2 sekaliann :D maaplaahh belum pape dah bersin2 bagai. hehehee. bukan ape, memandangkan ketika waktu jam minit saat detik jari ini menari2 laju di keybord aku tak sehat. demam :'( sobsobsob. bukan setakat demam+sakit tekak+suara dah mcm rock and roll+sakit kepala+selsema+batuk = package seminggu percutian punyer. kah3. ape yg aku mengarut ni ? --' abaiikann. HAHA. oh tambah pulak blog nih dh lama tak BERPENGHUNI,memang berhabuk2,berdebu2 laa kan. >,< 

hmm, actually nak cerita ape kena mengena ngn tarikh 
29NOV2012-->2DIS2012 ??
takde pape pon senanyaa. hee. just minggu tuh merupakan minggu ALONE aku. huuu. agak sedih laa jugak. kenapa aku alone nih ? hmm, sebab kawan aku yg selalu g kelas same2, balik sama2 tak ada :'( dia jadi sukarelawan SUKIPT. sobsob. jadinya aku pon sensorang la.huhuu. and ape2 presentation pon aku byk ngn dy. mmg semuanya aku wat sensorang. sedih tak ? hahaha. act, tak laa sedih mana pon, sikit je laa. heee. still hidup lagi walaupon sorg2. :D apeapepon, aku still leh wat walaupon sorang2 , ngee ~ tapi kann, bila sampai minggu nih, dia lak sorang2. sebab aku lak jadi sukarelawan SUKIPT tuh ^_^ Allah Maha Adil kan ? heee. tapi tak tipu laa, dah nak dekat minggu ke 14 nih mmg macam2 laa kena cri bahan untuk presentation laa, folio laa bla bla bla... ?? hmm, kata student. kih3. em, k lahh. sampai sini je kot :D bukan nya ade org nk bce pon. hoho. bye3, selamat malam . 

#doakan kita sehat taw ! :D
assalamualaikum ~ 

ikhlas dari T.O.P dan Z.I.R.A ^_^

Friday, 19 October 2012

LUAR SENYUM DALAM MENANGIS :')


Hye awak2 sekalian. lama tak jumpa kan. maap laa, busy la. huuu. banyak benda kena buat. paham2 laa ye. em, btw kali  nih ketika nih saat nih, tangan menari2 laju di keybord ingin menyatakan bahawa "LUAR  SENYUM DALAM MENANGIS" 
maksodnya ? huuuu. walau pon kat luar aku senyum gelak2 , dalam hati tak de sape pon tahu :') kadang2 tak semua orang tahu kan ? huu. sokeyh laa zira ~ apa yang kita harap bukan semua kita dapat, puas. kan ? em, mungkin nih laa yang terbaikk untuk aku. untuk tak terlalu ingat or obses kat dia. 

satu cerita yang tak percaya, bagai menanti retak je time kawan aku cerita. betapa pedihnya hati ni :( huuuu ,pergghh!! ayat tak leh blah :P biasalah . saya mmg gini. hehe. ntah laa, sgt2 tak percaya . huuu. mungkin aku tak patut terlalu obses smpai mcm ni kn. it's should be biasa2 je. supaya lama2 tak terluka. :') 

okay laa, malas nak taip panjang2, takut air yg bertakung nih, meluncur laju je. tak boleh3 ! malu kat zani nnti. hehe. 


p/s : saya doakan awak bahagia :') 

Okay laa. Assalamualaikum :( 

Friday, 5 October 2012

KREATIF JUGAK AKU NIH, HAHA. ^_^

hye uolllsss ! :D selamat petang ~ hehehe. sihat2 belako dok ? hm, almklom laa, kawe leni kecek klate udah. Sebb major classmate kawe klate belako. tinggl la kawe seniri. sodih :'( 

eh, hancuusss ! hancuss aku ckp kelantan, haha. maap3 ! perosak bahasa lak kn. hmm, x pe laa. janji aku happy dengan dorg ! :D 
anyway, back to topic . "KREATIF JUGAK AKU NIH, HAHA " 
apa yg kreatif nih, nk taw tak ? ngee ~ kat sini aku ade amek subjek kemahiran dan kreativiti. ye laa, nanti kan aku bakal cikgu. InsyaAllah :D heee. kalau lagi speacial aku akan ajar pendidikan khas :) 

hm, jadi nya dalam kelas tuh , kami2 nih kena lah tunjuk bakat masing2. HAHA. melalui kerja2 yg En. Mokhtar nih bg. Antaranya, KOLAJ, MOZAIK, ANYAMAN,HEMBUSAN, TIUPAN DAN BANYAK LAGI LAHH. 
dan inilah hasilnya. nak tengok tak ? :P heee. cantik taw ! 
*eh, perasan* sape lagi nk pujikan. ngeh3 ! okay, let's explore my lukisan2 ~ :DD


MOZAIK TAK BERCORAK

MOZAIK BERCORAK

KOLAJ BIASA

ANYAMAN BIASA

HEMBUSAN (GUNA STRAW)

PERCIKAN ( GUNA BERUS GIGI)

KOLAJ GUNA ALAM SEMULAJADI 

ANYAMAN OBJEK 


sekian :) itu sahaja . hehe. penat taw wat benda2 nih . huuuu. inilah hasilnya . :D boleh la ajar budak2 tu nnti. ngee ~ jumpa lagi. salam maghrib semua. assalamualaikum :)