selamat datang ke teratak ziera :D kalau suka boleh follow, kalau tak suka boleh blah. peace, no war ~ ^_^

Monday, 4 February 2013

MARI BELAJAR BAHASA KOREA :D

Now 3.26 am . and i could'nt sleep. errgghh ~ why3 ? dah la esok kena bangun awal, hantar adik sekola. tapi aku tak tidur2 lagi. disebabkan aku x tdo2 lagi. jom belajar bahasa korea. hehe. simple one ! :D 
Fyi, korea ni ade 2 jenis bahasa. bahasa formal and tak formal. aku mula2 tak faham gak. tapi bila dh tgok cerita korea memanjang mmg taw la kan. sikit2 je laa. ngee :) 

first of all.......
mesti dh taw ‘terima kasih’ dalam bahasa korea kan ? 
iaitugomawoataugasamhamnida”, “kamsahamnida” 
semuanya maksud terima kasih..
tetapi ada perbezaan dalam penggunaanya…
bergantung dari siapa dan kepada siapa…
seperti yang telah dijelaskan sebelumnya…bahasa korea itu memiliki 2 jenis bahasa.  
jom kite kaji ! hewhew ^_^
kalau kita mengucapkan kepada orang yang dihormati seperti orang yang lebih tua umurnya, senior, atau orang yang baru ditemui lebih baik menggunakan
kamsahamnida/gamsahamnida = 감사합니다
atau
gomapseumnida = 고맙습니다
jadi boleh kita tahu bahawa ucapan ini bersifat formal…

malah, kalau kita mengucapkan terima kasih kepada orang yang seumur atau lebih muda yang kita hormati(seperti orang yang baru ditemui) lebih baik menggunakan…
gomawoyo = 고마워요

tapi jika nak mengucapkannya kepada orang yang rapat(seperti teman, adik atau junior…) kita gunakan ..
gomawo = 고마워

jadi  imbuhan yosangat mempengaruhi dalam berbahasa Korea :D 

may be sebab kita selalu  tengok korea, dan just dengar dia sebut 
gomawo,padahal salah. hehehe. 



Okay lah, ni jew. hehehe. satu perkataan je. lain hari aku share lagi . bye bye . assalamualaikum :) 



good night! :D dari saya dan T.O.P <3 

No comments:

Post a Comment

hey , awak yang tengah baca tu.
awak comey la, hehe.
komen la siket ^__^ ngee ~