selamat datang ke teratak ziera :D kalau suka boleh follow, kalau tak suka boleh blah. peace, no war ~ ^_^

Tuesday, 23 April 2013

MALAM PENUTUP KARNIVAL GEMPAK VARIASI ^___^


Holla2 :) lama x update kn ? rindu ehh ? #ehh ! hahaha. actually, aku sgt2 lah busy. nk berblogging pon x sempat. balik2 je penat. every night ada latihan teater. walaupon aku as props but we have to turun jugak. huhuhu. tapi x pe. now aku nak share something :D hehehe. 

21 April 2013 bersamaan hari ahad. 
kami "Pusat Kebudayaan Kolej Aminuddin Baki" PUSAT la sgt kan. HOHO. Kelab Kebudayaan sajaaa. hmm, kami telah diminta tolong, ehh bukan. kami menolong Kolej Ungku Omar iaitu jiran kolej kami untuk membuat persembahan pada malam  penutup program  dorang. 
perasaan time tu ? hmm x yah ckp la kan. dh la wt kat kolej org, mmg cuak gila kalau dorg x suka. huhuu.
anyway, ktorg berlatih 2 3 hari je taw. mmg rushing gle. but, alhamdulillah :) okay lahh. hehehe. 
aku sayang mereka2 ! *tibajahh* hoho
 let's see ! ^_^


dah macam ape je aku tgok. HAHA *bambam*



try costume night before perform :) 


with them again ! for the second time. syed shamim & tasha Manshahar :D


really thanks for my classmate :') 


as usual, my besties :D zani, ros, zira <3




ce cari aku ? hihi



jgn lah tgok itew, itew malu ! *___* hehehe

okay lah, that's all. happy , enjoy moments ! :D :D 

nk sambung wt assignment. tata :') 
assalamualaikum~

Monday, 15 April 2013

I FEEL LIKE...........

i feel like...........

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 :') 
:'(
:)
:(
^_^
:/
@___@
:|


everything ! 
huhu

bye,
anyway, i want to say that. I'M OKAY :') 
i can treat myself.
sorry for not answer ur Question my friends.
SORRY.


Sunday, 14 April 2013

holla3 ! :D dh jawab salam dh ? hehe. pastikan jawab dulu k. hmm, actually aku dh penat berlagha kt TL tadi. haha. berdekah2 aku ketawa. lawak laa layan mereka2 nih. but i'm feel happy ! :)) macam2 fi'il dorg nih. okay2, back to topic k !weeee ~ 

09.04.2013 (KARBALA) 
merupakan tarikh hari lahir one of my geng :) it's NOR SHAKIRAH ~ 
plan punya plan. alhmdulillah, ktorg jadi keluar sesame. cadangnya nk smbut beday shak ni lah. kami keluar berlima :D kali ni buat pertama kali dalam hidup yg reunion kali ni cukup ahli ! hoho XD happy tak terkata lah kan . sambut kut bese2 je, makan2,jalan2,mira belikan secret recipe. ^_^

let see our pics ! hewhewhew


at tutti fruiti :D

kat Nandos ^_^ *lunch time*



NURUL HAZIRAH RAMLI :) *me* !!! hehe


CUT AINUL MARDZIAH



NUR AMIRAH AZALDIN

NOR SHAKIRAH 

UMMI NABILAH AZHAR




kami apabila dh bertemu :')  




okay fine, gambar aku xde -___-

umi tdo mungkin. hahaha

ini je yg mmpu. haha. sedih tak ? :') 

ada NUR disitu :p bak kata shak. haha

candid itu menawan. awwww ! hahaha


 karokk !!!! :) haha

hahhh, itu lah kami. rindu, sayang, gaduh, suka, duka, benci, kawan baik., besties, tak pernah lupa. sentiasa dalam ingatan selamanya :) ukhuwah fillah abadan abada. Aminnn ~ :D 

Assalamualaikum ! :') 

Wednesday, 10 April 2013

KEJAM :'(

i wanna share something that happen. i know this story at twitter . sgt2 kecoh about this budak yg tak sedar diri yg sgt kejam, yg sgt x ada hati perut. mesti ramai dh tw pasal kes nih. kes ni sebenarnya kes buli, and gangsterism. malas nak cerita panjang. and uollss tgok sendiri video nih. for those yg belum tgok . sedih, sayu, kesian aku tgk budak yg kena belasah dlm video tu :'( 


Ya Allah...
kejam kan budak2 ni ? 
dik, mak ayah hantar sekolah bukan nk jadi gengster ke, lan todak ke, buli org ke. mak ayah hantar suruh belajar. sampai berjaya.
 
apa nk jadi ngn budak2 sekarang nih. 
x pasal2 naik trending, famous satu malaya. 
syok la tuh  ? :O 
kemon lahh. sedar lah diri tuh dik oiii.

sedih aku tgok budak tuh. sakit tu kena hentam. 

#P/S : jadikan kes ini sebagai pengajaran. x dek pekdah pon lah buli org. 

night, assalamualaikum.

Thursday, 4 April 2013

AUTISME - SELAMI KEHIDUPAN MEREKA :')


selamat petang semua :') aku tergerak nk kongsikan kat korang about autisme. mesti korg x tau kan. or mungkin pernah dengar tapi x tahu ape itu autisme. okay , before tu aku amik kos pendidikan khas kat UKM. so i have to learn about kanak2 berkeperluan khas nih. tadi time lecture pon lecturer aku tunjukkan video seorang autisme nih. nama dia carly. aku sgt terharu, tersentuh hati aku :') ye mereka anak2 syurga. harap aku dapat mengubah hidup mereka dan menyelami kehidupan mereka. InsyaAllah, suatu hari nanti: :') doakan aku k. hmm, nk nak share sikit..

Ceritanya begini, Arianna, 7 tahun, yang menghidap penyakit autisme keluar makan bersama keluarganya ke sebuah restoran. Mereka memesan makanan dan Arianna memesan burger keju kegemarannya. Tetapi setibanya pesanan mereka di meja, Arianna tidak langsung menyentuh burger kejunya, sebaliknya hanya makan kentang yang disediakan bersama sahaja. Ibu bapanya hairan dengan apa yang berlaku namun akhurnya sedar apabila melihat burger kejunya telah dipotong dua, mungkin bagi pihak pengurusan untuk memudahkan kanak-kanak ini menikmatinya. Namun, hakikatnya kerana autismnya, dia merasakan perbezaan ini dan tidak lagi gembira mengenainya. Mungkin bagi kanak-kanak lain tiada beza, tapi bagi kanak-kanak seperti beliau, kesamaan dalam semua benda adalah mesti. Ibunya ingin memesan burger yang baru dan hanya ingin menambah di dalam pesanan mereka kerana tidak mahu menyusahkan pelayan restoran itu. Tetapi, apa yang terjadi lebih mengharukan. Pelayan dan pengurus restoran itu turun berjumpa dengan Arianna lalu memohon maaf dan berjanji akan mengganti burger yang baru. Nampaknya mereka sangat memahami sifat kanak-kanak seperti Arianna.
Pautan facebook:Photos of Chili & Bar
Apa yang anda tahu tentang autisme?
Ciri-ciri autisme.
1)Bencikan perubahan
  • Seperti Arianna yang tidak mahu perubahan bagi bugernya, kanak-kanak autisme tidak mahu mengubah dan menggunakan cara berlainan.
2)Mengulangi percakapan megenai perkara yang sama
  • Mereka memang lemah dalam komunikasi. Mereka hanya berbicara mengenai perkara yang sama sepanjang hari.
3)Tidak bermain dengan orang lain
  • Berbeza dengan kanak-kanak biasa yang suka berkawan, mereka hanya mempunyai kemahiran sosial yang sangat kurang. Kerana itlah mereka tidak bergaul dengan orang lain.
4)Tunjukkan keinginannya dengan tangan orang dewasa.
  • Jika mereka inginkan sesuatu mereka akan menyorong tangan orang dewasa lain bagi menunjukkan ke arah yang mereka mahu. Mereka biasanya tidak bercakap banyak kerana itulah mereka sukar meluahkan kemahuan mereka.
5)Suka memutar objek
  • Salah satu tabiat kanak-kanak autisme.
6)Hanya menyertai kumpulan jika dibantu atau didesak
  • Juga kerana mereka tidak suka bermain dengan orang lain.
7) Perbualan satu pihak
  • Bila mereka berborak, biasanya apa yang ditutur tidak difahami orang lain menyebabkan mereka tidak dapat mewujudkan perbualan 2 hala.
  • Mereka juga sukar member respons kepada pertanyaan.
8)Tidak menunjukkan minat
  • Aktiviti-aktiviti yang selalunya menjadi kesukaan kanak-kanak lain bukanlah menjadi kegemaran mereka.
9)Mengulangi sesuatu perbuatan
  • Contohnya mereka akan mengulangi percakapan orang lain.
10)Mengibas-ngibaskan tangan
  • Tabiat yang menjadi kebiasaan
11)Tidak main olok-olok
  • Apa yang mereka lakukan seolah-olah perkara sebenar maka boleh membahayakan mereka.
  • Contohnya apabila mereka bermain menjadi ‘superman’ mereka akan betul-betul cuba terbang, seperti melompat dari tempat tinggi. Maka pemantauan orang dewasa adalah penting.
12)Tiada hubungan mata
  • Mereka tidak memandang ke mata orang lain bila berkomunikasi.
13)Ketawa berdekah-dekah tidak sesuai dengan keadaan
  • Juga tabiat yang tidak dapat dielak.

Kesimpulannya, kanak-kanak autisme boleh dianggap mereka yang tidak beradab. Dan ramai orang yang tidak memahami akan menyalahkan ibu bapa sebagai tidak pandai menjaga anak. Namun, hakikatnya, fahamilah mereka kerana mereka juga orang normal seperti kita, hanya sedikit berlainan. Saya amat berharap penulisan ini dapat membuka mata mereka yang membaca bahawa, layanilah kanak-kanak autisme dengan sebaiknya. Mereka tidak meminta dilahirkan begitu. Dan mereka juga bukanlah pembawa malang. Kebanyakan kanak-kanak autisme sangat cerdik dan dapat fokus terutama dalam matematik. Bagi ibu bapa pula, terimalah anak anda sebaiknya. Ada hikmah dalam setiap kejadian tuhan. InsyaAllah.
Wallahualam.


Sumber :Autisme – fahami mereka


inilah seorang kanak2 autisme yang aku sgt tersentuh hati :') nama dy Carly,mak ayah dia tabah menghadapinya. mahukan yg terbaik untuk dy. 

sekian, wassalam. salam maghrib :D